TECHNIKUM
Czas nauki : 4 lata
TECHNIK BUDOWNICTWA
Kwalifikacje:
BD. 29. Wykonywanie i kontrolowanie robót konstrukcyjno-budowlanych
BD. 30. Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów.
TECHNIK HOTELARSTWA
Kwalifikacje
TG. 12. Planowanie i realizacja usług w recepcji
TG. 13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
TECHNIK INFORMATYK
Rozszerzenie: budowa robotów
Innowacja: służba więzienna
Kwalifikacje:
EE. 08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci
EE. 09. Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych
TECHNIK MECHANIK
Rozszerzenie: operator produkcji
Innowacja: maszyny i urządzenia elektryczne
Kwalifikacje:
MG. 17. Montaż i obsługa maszyn i urządzeń
lub
MG. 19. Użytkowanie obrabiarek skrawających
lub
MG. 20. Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi
M.44. Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń
Charakterystyka zawodu
TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Bezpłatne prawo jazdy kategorii B
Kwalifikacje
MG. 18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych
lub
MG. 12. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych
MG. 43. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych
TECHNIK ROLNIK
Bezpłatne prawo jazdy kategorii T
Kwalifikacje
RL. 03. Prowadzenie produkcji rolniczej
RL.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Rozszerzenie: usługi hotelarskie
Innowacja: usługi hotelarskie
Kwalifikacje
TG. 07. Sporządzanie potraw i napojów,
TG. 16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
TECHNIK HANDLOWIEC
Rozszerzenie: e- handel
Kwalifikacje
AU. 20. Prowadzenie sprzedaży
AU. 25. Prowadzenie działalności handlowej
Charakterystyka zawodu
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Czas nauki :3 lata
kształcenie we wszystkich zawodach robotniczych,
dla których istnieje możliwość realizacji zajęć praktycznych,
zajęcia praktyczne odbywają się bezpośrednio w zakładach produkcyjnych i usługowych,
uczeń za zajęcia praktyczne otrzymuje wynagrodzenie, praktyki zapewnia i nad ich realizacją czuwa kierownik praktycznej nauki zawodu,
dla klas w zawodach: stolarz, mechanik, sprzedawca – teoretyczne zajęcia zawodowe odbywaja się w szkole,
zajęcia praktyczne dla klasy w zawodzie kucharz odbywają się w szkolnej pracowni gastronomicznej (mogą być do niej przyjęci także absolwenci gimnazjum, którzy mają ukończone 18 lat).
Charakterystyka zawodu kucharz
Charakterystyka zawodu stolarz
CENTRUM KSZTAŁCENIA USTAWICZNEGO DLA DOROSŁYCH
KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
· B.16. Wykonywanie robót zbrojarskich i betoniarskich
· B.33. Organizacja i kontrolowanie robót budowlanych
· B.30. Sporządzanie kosztorysów oraz przygotowywanie dokumentacji przetargowej
(B.16 + B.33. + B.30. = technik budownictwa)
· A.18. Prowadzenie sprzedaży ( sprzedawca)
· A.22.Prowadzenie działalności handlowej
(A.18. + A.22. = technik handlowiec)
· R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
· R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
(R.3. + R.16. = technik rolnik)
· R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa
w agrobiznesie
(R.6. + R.3. = technik agrobiznesu)
· T.6. Sporządzanie potraw i napojów
· M.19. Użytkowanie obrabiarek skrawających (CNC)
· A.36. Prowadzenie rachunkowości
· A28 Organizacja i nadzorowanie transportu
Dokumenty do pobrania