Projekt: Rozwój szkolnictwa zawodowego w powiecie sztumskim współfinansowany ze
środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+),
Priorytetu 5 Fundusze europejskie dla silnego społecznie Pomorza (EFS+),
Działania 5.8 Edukacja ogólna i zawodowa
w ramach programu Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027 (FEP 2021-2027)
umowa nr: FEPM.05.08-IZ.00-0103/23-00

 

Rozpoczynamy rekrutację uczestników do projektu „ROZWÓJ SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO W POWIECIE SZTUMSKIM” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach Działania 5.8. Edukacja ogólna i zawodowa w ramach programu Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027 (FEP 2021-2027), a realizowanego w ramach przedsięwzięcia strategicznego „Kształtowanie sieci szkół zawodowych na Pomorzu – etap II”.

Projekt skierowany jest do uczniów Technikum nr 2 w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Barlewiczkach. Branże, które zostały objęte programem to:

  1. branża teleinformatyczna – zawód technik informatyk;
  2. branża motoryzacyjna – zawód technik pojazdów samochodowych;
  3. branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna – zawody: technik żywienia i usług
    gastronomicznych, technik hotelarstwa.

 

Z działań w ramach projektu będą mogli skorzystać zarówno uczniowie, jak i kadra pedagogiczna kształcenia zawodowego powyższych branż, dla których przygotowano następujące formy wsparcia:

  1. Kursy i szkolenia.
  2. Zajęcia specjalistyczne.
  3. Wyjazdy na wykłady/zajęcia prowadzone w szkołach wyższych.
  4. Staże u pracodawców.
  5. Warsztaty podnoszące kompetencje społeczne.
  6. Doradztwo zawodowe.
  7. Język angielski zawodowy.

 

W ramach działań projektowych zostaną również doposażone pracownie kształcenia zawodowego branż: teleinformatycznej, motoryzacyjnej i hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej.

 

Udział w projekcie jest dobrowolny i bezpłatny. Rekrutacja będzie miała charakter ciągły.

Formularze zgłoszeniowe i wszelkie informacje można uzyskać u pani Agnieszki Szafrańskiej – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych i koordynatora projektu.

Regulamin rekrutacji

 

plakat projekt rsz

Trwa rekrutacja uczniów do projektu ,,Rozwój szkolnictwa zawodowego w powiecie sztumskim”.

W ramach różnych form wsparcia proponowane będą uczniom następujące kusy, szkolenia oraz warsztaty dla poszczególnych branż objętych programem:
1. Branża teleinformatyczna – zawód technik informatyk
A. Zajęcia specjalistyczne – spawanie i pomiary połączeń światłowodowych.
B. Kursy/szkolenia:
– Bezpieczeństwo przechowywania i przesyłania danych oraz zarządzanie systemami zdalnymi.
– Bezpieczeństwo przechowywania danych oraz zdalny dostęp do maszyn w sieciach przemysłowych.

2. Branża motoryzacyjna – zawód technik pojazdów samochodowych
A. Kursy/ szkolenia:
– Spawania MIG/MAG/TIG.
– Uzyskanie uprawnień SEP do naprawy i obsługi aut hybrydowych i elektrycznych do 1 KV.
– Działanie/diagnostyka/naprawa napędu hybrydowego i elektrycznego pojazdów samochodowych oraz układ zapłonowy pojazdu wraz z oscyloskopem.
B. Warsztaty z pracowni spawalnictwa.

3. Branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna – zawody: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa
A. Kursy/szkolenia:
– Kurs baristy I i II stopnia.
– Kurs kelnerski.
– Kurs sushi I i II stopnia.
– Kurs sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu.
B. Zajęcia specjalistyczne:
– Kuchnia azjatycka.
– Kuchnia śródziemnomorska (grecka, hiszpańska, włoska).
– Kuchnia wegańska i wegetariańska.
– Pizzermen.
– Warsztaty cukiernicze.

Przypominamy, że udział w projekcie jest dobrowolny i bezpłatny. Rekrutacja ma charakter ciągły.

Formularze zgłoszeniowe i wszelkie informacje można uzyskać u pani Agnieszki Szafrańskiej – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych i koordynatora projektu.

Agnieszka Szafrańska – koordynator projektu

 

WYJAZD STUDYJNY NA UCZELNIĘ

 

Rozpoczęliśmy realizację wsparcia dla uczniów w ramach projektu Rozwój szkolnictwa zawodowego w powiecie sztumskim.

Grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w pierwszej wizycie studyjnej w jednej z olsztyńskich uczelni.  Zajęcia specjalistyczne odbyły się na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. W Katedrze Żywienia Człowieka w Centrum Gastronomii i Dietetyki młodzież wzięła udział w warsztatach polegających
na przygotowaniu potraw wielkanocnych. Pod okiem opiekunów i nauczycieli akademickich uczniowie przygotowali pyszne potrawy: żurek wielkanocny, kiełbasę białą zapiekaną,
jajka ,,po polsku” faszerowane w skorupkach, jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą, sałatkę jarzynową zawijaną w rulon z szynki, babkę ucieraną. Warsztaty zakończyły się dyskusją nt. przygotowanych potraw połączoną z ich degustacją.

W ramach wizyty uczniowie również zwiedzili Bibliotekę Uniwersytecką oraz kampus uniwersytecki.

 

Prezentujemy zdjęcia z odbytej wizyty studyjnej i zajęć specjalistycznych.

 

Agnieszka Szafrańska – koordynator projektu

 

Przejdź do treści