Projekt: Rozwój szkolnictwa zawodowego w powiecie sztumskim współfinansowany ze
środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+),
Priorytetu 5 Fundusze europejskie dla silnego społecznie Pomorza (EFS+),
Działania 5.8 Edukacja ogólna i zawodowa
w ramach programu Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027 (FEP 2021-2027)
umowa nr: FEPM.05.08-IZ.00-0103/23-00
Rozpoczynamy rekrutację uczestników do projektu „ROZWÓJ SZKOLNICTWA ZAWODOWEGO W POWIECIE SZTUMSKIM” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach Działania 5.8. Edukacja ogólna i zawodowa w ramach programu Fundusze Europejskie dla Pomorza 2021-2027 (FEP 2021-2027), a realizowanego w ramach przedsięwzięcia strategicznego „Kształtowanie sieci szkół zawodowych na Pomorzu – etap II”.
Projekt skierowany jest do uczniów Technikum nr 2 w Zespole Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Barlewiczkach. Branże, które zostały objęte programem to:
- branża teleinformatyczna – zawód technik informatyk;
- branża motoryzacyjna – zawód technik pojazdów samochodowych;
- branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna – zawody: technik żywienia i usług
gastronomicznych, technik hotelarstwa.
Z działań w ramach projektu będą mogli skorzystać zarówno uczniowie, jak i kadra pedagogiczna kształcenia zawodowego powyższych branż, dla których przygotowano następujące formy wsparcia:
- Kursy i szkolenia.
- Zajęcia specjalistyczne.
- Wyjazdy na wykłady/zajęcia prowadzone w szkołach wyższych.
- Staże u pracodawców.
- Warsztaty podnoszące kompetencje społeczne.
- Doradztwo zawodowe.
- Język angielski zawodowy.
W ramach działań projektowych zostaną również doposażone pracownie kształcenia zawodowego branż: teleinformatycznej, motoryzacyjnej i hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej.
Udział w projekcie jest dobrowolny i bezpłatny. Rekrutacja będzie miała charakter ciągły.
Formularze zgłoszeniowe i wszelkie informacje można uzyskać u pani Agnieszki Szafrańskiej – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych i koordynatora projektu.
Trwa rekrutacja uczniów do projektu ,,Rozwój szkolnictwa zawodowego w powiecie sztumskim”.
W ramach różnych form wsparcia proponowane będą uczniom następujące kusy, szkolenia oraz warsztaty dla poszczególnych branż objętych programem:
1. Branża teleinformatyczna – zawód technik informatyk
A. Zajęcia specjalistyczne – spawanie i pomiary połączeń światłowodowych.
B. Kursy/szkolenia:
– Bezpieczeństwo przechowywania i przesyłania danych oraz zarządzanie systemami zdalnymi.
– Bezpieczeństwo przechowywania danych oraz zdalny dostęp do maszyn w sieciach przemysłowych.
2. Branża motoryzacyjna – zawód technik pojazdów samochodowych
A. Kursy/ szkolenia:
– Spawania MIG/MAG/TIG.
– Uzyskanie uprawnień SEP do naprawy i obsługi aut hybrydowych i elektrycznych do 1 KV.
– Działanie/diagnostyka/naprawa napędu hybrydowego i elektrycznego pojazdów samochodowych oraz układ zapłonowy pojazdu wraz z oscyloskopem.
B. Warsztaty z pracowni spawalnictwa.
3. Branża hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna – zawody: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa
A. Kursy/szkolenia:
– Kurs baristy I i II stopnia.
– Kurs kelnerski.
– Kurs sushi I i II stopnia.
– Kurs sporządzania potraw z warzyw i owoców z elementami carvingu.
B. Zajęcia specjalistyczne:
– Kuchnia azjatycka.
– Kuchnia śródziemnomorska (grecka, hiszpańska, włoska).
– Kuchnia wegańska i wegetariańska.
– Pizzermen.
– Warsztaty cukiernicze.
Przypominamy, że udział w projekcie jest dobrowolny i bezpłatny. Rekrutacja ma charakter ciągły.
Formularze zgłoszeniowe i wszelkie informacje można uzyskać u pani Agnieszki Szafrańskiej – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych i koordynatora projektu.
Agnieszka Szafrańska – koordynator projektu
WYJAZD STUDYJNY NA UCZELNIĘ
Rozpoczęliśmy realizację wsparcia dla uczniów w ramach projektu Rozwój szkolnictwa zawodowego w powiecie sztumskim.
Grupa uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w pierwszej wizycie studyjnej w jednej z olsztyńskich uczelni. Zajęcia specjalistyczne odbyły się na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. W Katedrze Żywienia Człowieka w Centrum Gastronomii i Dietetyki młodzież wzięła udział w warsztatach polegających
na przygotowaniu potraw wielkanocnych. Pod okiem opiekunów i nauczycieli akademickich uczniowie przygotowali pyszne potrawy: żurek wielkanocny, kiełbasę białą zapiekaną,
jajka ,,po polsku” faszerowane w skorupkach, jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą, sałatkę jarzynową zawijaną w rulon z szynki, babkę ucieraną. Warsztaty zakończyły się dyskusją nt. przygotowanych potraw połączoną z ich degustacją.
W ramach wizyty uczniowie również zwiedzili Bibliotekę Uniwersytecką oraz kampus uniwersytecki.
Prezentujemy zdjęcia z odbytej wizyty studyjnej i zajęć specjalistycznych.
Agnieszka Szafrańska – koordynator projektu