Kim był rojek, kim był Hochzeitbitter, jaką pełnili funkcję? Na czym polegał test mrowiska, a na czym test psa czy kota? Co oznaczało wyrażenie „rzucanie szlorą”, a czym był taniec talerzowy? W jaki sposób można było dostać kosza? Czym była siwa zupa, kto ją dostawał i dlaczego? Kiedy i w jakim celu szło się na Polterabend? Odpowiedzi na te i inne pytaniaudzieliła etnografka, pani Wioleta Rudzka, która także poprowadziła warsztaty pieczenia weselnych chlebów obrzędowych. Ciekawym punktem w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, których celem jest m. in. promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, był także spacer z historykiem, panem Aleksandrem Masłowskim, w czasie którego poznaliśmy historię letniej rezydencji Wielkiego Mistrza oraz obejrzeliśmy wstawy zorganizowane w salach sztumskiego zamku.
Agnieszka Iwańska-Warczak
Skip to content